De beoogde fusie tussen koffiemaker DE Master Blenders (voorheen Douwe Egberts) en de Amerikaanse levensmiddelengigant Mondelez kan onder voorwaarden doorgaan. Dinsdag kreeg de fusie groen licht uit Brussel.
De Europese Commissie had zorgen dat de samengang tussen de twee bedrijven niet goed zou zijn voor de concurrentie, met name in de koffiemarkt in delen in Europa. Brussel vreesde dat de fusie negatief zou uitpakken voor consumenten, wat zich zou vertalen in minder keuze en hogere prijzen.
Om die zorgen weg te nemen, is Mondelez bereid zijn Carte Noire-activiteiten af te stoten. DEMB zal zijn Merrild-activiteiten in Europa (koffiemerk) verkopen en maakt het in Oostenrijk voor anderen mogelijk om via een licentie koffiepads onder de merknaam Senseo te gaan maken.
Koffiegigant
Door de fusie ontstaat een koffieproducent met een jaaromzet van ruim 7 miljard dollar (5 miljard euro). De internationale voedingsgigant Mondelez is in Nederland bekend van merken als Jacobs, Velours Noir, Tassimo en Carte Noir.
Wereldwijd is Mondelez met een marktaandeel van zo’n 11 procent de nummer twee op de koffiemarkt, na Nestlé – bekend van Nescafé en Nespresso. Het moederbedrijf van Douwe Egberts – DE Masters Blenders 1753 – staat op plaats drie, aldus marktonderzoeker Euromonitor.
5 miljard in contanten
Het nieuwe bedrijf gaat Jacobs Douwe Egberts heten en zal gevestigd zijn in Nederland. Mondelez ontvangt in totaal 5 miljard dollar in contanten en zal daarnaast een belang van 49 procent houden in het fusiebedrijf. Douwe Egberts krijgt dus een controlerend belang en mag het merendeel van de zetels in het bestuur vullen.
De huidige ceo van Douwe Egberts, de Fransman Pierre Laubies, krijgt de dagelijkse leiding over het nieuwe bedrijf. De Nederlander Bart Becht gaat aan de slag als voorzitter van het bestuur. Hij was tussen 1999 en 2011 de topman van de Britse maker van schoonmaakmiddelen Reckitt Benckiser en was al bestuursvoorzitter bij Douwe Egberts.
Roerige jaren voor Douwe Egberts
De wortels van Douwe Egberts liggen in het Friese plaatsje Joure, waar Egbert Douwes in 1753 zijn kruidenierswinkel De Witte Os opende. Hij legde daarmee de grondslag van wat in de 20e eeuw zou uitgroeien tot een internationaal actieve handelaar in koffie, thee en tabak.
In 1978 kwam Douwe Egberts in handen van het Amerikaanse Sara Lee, dat de koffie- en theedivisie in 2012 als zelfstandig bedrijf naar de beurs bracht. Daar werd het amper een jaar later weggekocht door de Duitse investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser (JAB). Het investeringsvehikel van de steenrijke Duitse ondernemersfamilie Reimann had al meerderheidsbelangen in de Amerikaanse koffieketens Peet’s Coffee & Tea en Caribou Coffee en betaalde 7,5 miljard euro voor het koffie- en theebedrijf.
Mondelez ontstond in 2012 toen de Amerikaanse voedingsmiddelenproducent Kraft Foods zich opsplitste in een Amerikaans en een internationaal deel.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl